Definicija feminizma ali nekaj podobnega- drugi poizkus

Če smem parafrazirati U2, še vedno nisem našla, kar iščem. Kaj je feminizem in kakšna so njegova mistična pota? Nihče ne ve. Tokrat se obračam na drugo definicijo, ki sem jo izbrskala v slovenščini.

Feminízem je raznolika zbirka socialnih teorij, političnih gibanj in moralnih filozofij, pretežno motiviranih z izkušnjami žensk, posebej v socialnem, političnem in ekonomskem kontekstu. Kot socialno gibanje se feminizem v prvi vrsti osredotoča na zmanjšanje in izničenje neenakosti med spoloma in promoviranje pravic, interesov in zadev žensk v družbi  (Wikipedija 2016).

Bravo, Wikipedija! Navkljub snobovskemu dvomu v pravilnost tvojih zapisov, voila! Natančnejša definicija feminizma od tiste v SSKJ in meni bolj zanimiva. Wikipedijin članek ima kar širok vnos, ki prispeva k razumevanju fenomena feminizma. Definicija je zastavljena zelo široko, kar je pošteno, saj tako odseva dejstvo, da gre za skupek aktivnosti in ni pomanjšana na odnos med ženskim in moškim spolom.

Vsekakor je treba v prvi vrsti izpostaviti, da gre za družbeno gibanje, ki se v prvi vrsti osredotoča na borbo za pravice žensk. Kot glavni cilj navaja »zmanjšanje in izničenje neenakosti med spoloma«. To je razlog, ki je najbolj pogosto citiran med zagovorniki feminizma kot utemeljitveni argument za pomembnost tega gibanja. Seveda gre v samem bistvu za to in temu ne nasprotujem. Toda na žalost se osredotočanje na ta vidik feminizma izigrava v večni dihotomiji moški v. ženska. Mizoginom daje iztočnico, ki jo stalno ponavljajo, o sovraštvu feministk do moških, čeprav opolnomočenje nekoga ne pomeni prikrajšanost nekoga drugega.

 Želim si, da bi se feminizem osredotočal bolj na opolnomočenje in razumevanje žensk kot v tej situaciji, ko se ga potiska v večno pat pozicijo na preži pred nasprotnim spolom. Še v definiciji lastnega gibanja ne priznamo, da se v svojem bistvu borimo za žensko. Moški spol ne bi smel biti del tega.

women

Kakorkoli, zgornja definicija je dovolj dobra. Ne tisto, kar bi sama zapisala, toda navsezadnje, vsak posameznik ne more določati definicij. Dodatno bi rada poudarila zaključni odstavek članka o feminizmu, ki kaže na težave, s katerimi se feminizem sooča.

Feminizem je kot prepričanje pomembno zastopan tudi v okviru družboslovnega izobraževanja in je tako marsikje na Zahodu pomembno izhodišče za analiziranje družbe v kateri bivamo. Relativizacija feminizma je tako postalo orodje za razveljavitev takšnih analiz in tako pomembno izhodišče političnega diskurza, ki pa nima zaledja v univerzitetnem okolju in je tako lahko predmet javnega posmeha (Wikipedija 2016).

Poenostavljanje feminizma na raven gostilniških debat se dogaja vsepovsod, tudi na ravni ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kar škodi pomenu feminizma. Želela bi si, da namesto o simptomih razpravljamo v vzrokih. Na žalost debatiranje ni mogoče z ljudmi, ki dvomijo v vsako izrečeno besedo in jim je potrebno pojasnjevati osnovne definicije. Resnično pa verjamem, da se bo stanje izboljšalo.

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.


3 thoughts on “Definicija feminizma ali nekaj podobnega- drugi poizkus

Leave a comment