Temna stran meseca

Absolutno in popolnoma sem pripravljena, da se zrušim sama vase. Kaj narediš, ko je eden izmed najboljših dni v letu hkrati tudi eden izmed najslabših?

Koliko časa še bo trajala ta agonija. To zatiranje ljudi. Ta gaslighting. Za kaj se sploh borimo? Da se sliši naš glas? Da v prazno vpijemo proti vetru, temu strašnemu razčlovečenju, ki razsaja po naši deželi. Kako se sprenevedajo, da ne vedo, kaj pomeni biti ženska. Kaj le? Človek?! Ampak videti človečnost v sočloveku je očitno kot tombola. Malokdo ima potrebne številke. Prave razmere, da prepozna vrednost tudi v odsevu drugega in ne le svojo.

Česa se lahko veselimo? Krize, okoljskih sprememb? Misli, da bo tvoj otrok živel v manj varnem in gotovem svetu kot ti? Morda smo res izgubljena generacija, ker smo izgubili prihodnost. In seveda kriza najbolj udari ženske, ki morajo prevzeti še tiste naloge, ki so jih prej lahko prenesle drugam, sedaj pa jih je epidemija po sili razmer priklenila nazaj na štedilnik. Zreducirane nazaj na matere, ki jim namenimo zopet en dan v letu. Ljubeče, razdajoče se in servilne.

Spominjam se, kako je Luka Mesec pred kratkim priznal, da #nivedel, kako dejansko deluje spolno nadlegovanje na ženske, dokler ni prisluhnil zgodbam. Šele nato je prišel do določenih spoznanj. V prid mu vsekakor štejem, da je lastno nevednost priznal.

Umor, pedofilija, posilstvo in holokavst, je zadnjič naštela @katarinajenko. Teme, kjer po njenem ne bi smeli delati primerjav kar tako. Kontekst je bil podelitev bodeče neže nekemu hobi družboslovcu, ki ne razume posilstva. Niso po naključju to težke teme, pri katerih povprečni beli moški niso žrtve, temveč storilci teh zavržnih dejanj. Ker moškim v bistvu ni treba vedeti.

Zakaj je največji znak poguma in stvar državnega ponosa zavrnitev azila posiljeni begunki z dvema hčerama, ker posilstvo ni nehumano in poniževalno. Kdaj bo tekla kri naslednje nežnejše polovice prijaznega para, ki se je držal zase? Zakaj predsednik vlade podpira kaznovanje z dvema ali tremi okoli kepe?

Ženske, ne se slepiti. Tiste klofute so preko poslanke namenjene neposredno vam. Ker ona se je drznila upreti in dvomiti, prevpraševati. Tako bodo ravnali tudi z vami. Brezobzirno. Z nasilneži se ne pogaja. Oni si vas bodo podredili, ker vas želijo nadvladati. Z močjo, pa tudi z manipulacijo. Sladkimi besedami, ki s parfumom prekrivajo gnilo notranjost. Zato se mi gnusi ves ta teater, kljub temu, da bi moral biti proslava.

Toliko samopohvale, kot je dan žensk prinaša, pa še ne. In kampanje, da bi ga uničili.

Pa hvala za rože.


Leave a comment