Koaliranje

Politično ozračje se segreva, pregreva, vlada se oblikuje. Že celo poletje traja ta ples moških teles, z ženskami le kot stranskimi igralkami. Tako je Ljudmila Novak postala priročna žrtev za obtožbe o 55. glasu, ki je potrdil Marjana Šarca kot mandatarja. Alenka Bratušek se zanesljivo pomika proti mestu ministrice za infrastrukturo, ki ga potrebuje, saj ni poslanka (tako kot Karel Erjavec). Še ena ženska dominira vsaj medijske kuloarje, če že ne političnih in sicer Lucija Ušaj z reko sovražnih nestrpnosti, ki bljuva iz nje.

Toda politika je očitno moška igra in bodoča vlada se je potrudila, da tako tudi ostane; od nazadnje 8 ministrskih mest, ki so jih zasedle ženske, bodo v tokratni le 4 ministrice – poleg Bratušek še Andreja Katič za pravosodje, Ksenija Klampfer za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Aleksandra Pivec za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vodilna koalicijska stranka LMŠ ni predlagala nobene ministrice.

Tovrstna porazdelitev moči seveda ni nič novega; temu bi raje rekli vse po starem. Status quo pač nagiba  privilegije v korist moškemu spolu. Ženske pa moramo izkoristiti ta zadnji vlak, če želimo pridobiti še kakšne manjkajoče pravice. Če se bo namreč v prihodnje še zaostrovala ksenofobna politika desnice, ki jo obvladuje saj-veste-kdo, se tudi nam slabo piše. Medtem ko je glavnina politike sredinska in se ne izreka proti ženskam, pa se na obrobju desnice vse bolj dvigajo bolj nevarni liki, ki jim mediji z veseljem namenjajo prostor.

Na eni strani sicer obskurni Primc kliče po križarski vojni proti ženskam, na drugi pa vojaške manevre izvaja nesojeni predsednik države Šiško. Te dni je namreč Šiško glavna novica, saj se je izpostavil kot voditelj štajerske varde – novodobne različice vaške straže, na tak neonazi način. Javnosti ni bilo prizaneseno niti z video posnetki klenih fantov (z zakritimi obrazi – za lažjo objektivizacijo). Skrajno presenetljivo (!) med njimi ni bilo žensk, kar kaže na odnos tega kvazi paravojaškega skupka do našega spola.

Proti ženskam (no, izrecno feministkam, ampak saj vemo, kam vleče veter) se je izrekla tudi Generacija identitete, mednarodno neonacistično gibanje, ki je podružnico ustanovilo tudi v Sloveniji. V svojem manifestu opozarjajo na nujo po ponovni tradicionalizaciji vlog spolov. Menda jim feminizem uničuje življenje.

Močan nasprotnik ostaja tudi Cerkev, ki je bolj papeška od papeža, ko pride do človekovih pravic. Pred nekaj tedni se je proti generalne tajniku Strehovcu začel sodni proces zaradi razkritja imen podpisnikov peticije, ki so jo poslali vladi v primeru »molitve za nerojene otroke« pred ljubljansko porodnišnico. Držimo pesti, da bodo sodni mlini pravično mleli.

Me pa le vkup, le vkup, uboge žene!

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na Facebooku kot Mlada feministka in na Facebook strani Mlade feministke, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s