HPV

V glavi sem tehtala vse možne stranske učinke, tudi najbolj dramatičnega, kot vedno, smrt. Nebo v Ljubljani je bilo snežno belo in prejela sem prvi odmerek devetvalentnega cepiva proti HPV. Zdravnik je bil šaljivec. Našteval  mi je ponesrečene primere  v preteklosti – seveda šele po tem, ko mi je iztisnil odmerek cepiva v ramo in mi svetoval,  da se je domov najvarneje vrniti z letalom, v primeru, da omedlim. Poleg tega platfus ni posledica tega cepljenja. Zakaj mi tega nihče ni povedal prej. Za to sem plačala 71 evrov.

*****

HPV ima dolgo strokovno ime in sicer so to humani papilomavirusi. Gre za viruse, s katerimi se lahko okužijo tako ženske kot moški, okužba pa je spolno prenosljiva – preko različnih oblik spolnih odnosov. Gre za zelo pogosto spolno prenosljivo okužbo, saj bo v stik z njo prišlo vsaj 50 odstotkov ljudi, ki so spolno aktivni. Najpogostejša je pri najstnikih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

Kar ni strašljivi del, saj vemo, da vsi ti okuženi ljudje normalno živijo naprej. Ne, strašljivi del še pride: »Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.« Še bolj strašljiv podatek je tale: »Zaradi okužbe s HPV-jem v Sloveniji letno zboli 200 ljudi, poleg 120 primerov raka na materničnem vratu so drugi primeri denimo raki penisa, anusa in grla. Poleg tega ginekologi na leto obravnavajo približno 2.000 predrakavih sprememb na materničnem vratu.«

*****

Za cepljenje proti HPV sem se odločila po dolgotrajnemu premisleku. Res dolgotrajnemu. Nenavsezadnje verjamem, da je vsako zdravstveno odločitev potrebno sprejeti šele potem, ko pretehtaš vse možne posledice in kaj je najbolje zate. Glede na vso famo okoli cepljenja, ki se širi po medijih in spodbuja strahove proti cepljenju, niti ni čudno, da sem se z dvomom okužila tudi sama. Dvom sicer ni racionalen, se pa tolažim, da me je spodbudil k temu, da sem se pozanimala in pridobila strokovno mnenje svoje ginekologinje, ki ji popolnoma zaupam.

V letih mojega šolanja brezplačno cepljenje proti HPV ni bilo na voljo. Takrat se o HPV okužbah niti ni govorilo. Sedaj se to cepljenje izvaja pri deklicah, prepričana pa sem, da bi se moralo tudi pri dečkih. »Cepljene ženske pa imajo do 90 odstotkov manj možnosti za raka na materničnem vratu. Tako je pri ženskah, ki so cepljene in se redno udeležujejo presejalnih pregledov, zelo majhna verjetnost, da zbolijo za to vrsto raka.«

Nujno je, da se cepljenje za ženske izvede čim prej, saj se mora prehiteti morebitno okužbo zaradi spolnih odnosov. Gre namreč za preventivni ukrep in ne možnost zdravljenja. Pred cepljenjem je torej dobro vedeti, ali si že okužena s HPV, saj je od tega odvisna smiselnost cepljenja. V Sloveniji imamo zaenkrat tri vrste cepiva, ki se med seboj po tem, pred koliko različnimi oblikami HPV virusov ščitijo. Devetvaletno cepivo ščiti proti največ oblikam in je temu ustrezno tudi najdražje.

Zato vam toplo priporočam, da poskrbite za svoje zdravje in se cepite. Cepljenje izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje v svojih ambulantah – več informacij najdete na tej povezavi. Pa ne guglajte slik HPV okužb. Prihranite si to grozoto.

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na Facebooku kot Mlada feministka in na Facebook strani Mlade feministke, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

One thought on “HPV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s