Neprebojnost Woodyja Allena

Za škandal Woodyja Allena vem že dolgo let – odkar spremljam zvezdniško kulturo. Slavni režiser je vzgajal Soon Yi, posvojenko svoje takratne žene Mie Farrow in se z njo  zapletel v afero –  domnevno, ko je bila mladoletna. Kasneje se je z njo poročil in posvajal otroke. Kot da to plenilsko obnašanje ni dovolj, je leta 2014 njegova hčerka Dylan Farrow (posvojena) v odprtem pismu New York Times poročala o svoji zlorabi z njegove strani. Allen je obtožbe označil za lažne in delo svoje bivše žene.

Nič od zgoraj omenjenega ni bilo dovolj, da bi hollywoodska elita obsodila Allenova sejanja kot nedopustna in ga sankcionirala. Stvari se kljub javnemu priznanju Dylan Farrow leta 2014 niso spremenile. Holivudski A-listerji so se vrstili v kolonah in omedlevali od navdušenja, ko so dobili vlogo v njegovih filmih; torej tudi tisti, ki jim tovrstno delo ni zagotavljalo preživetja, temveč le t.i. prestiž zaradi sodelovanja s tako cenjenim režiserjem in umetnikom. Stvari so za širšo javnost relativno potihnile. Vse do preboja kampanja #metoo in z njo širšega družbenega trenutka, ki je začel s prevpraševanjem spolnih napadov.

In končno so se žarometi medijev zopet usmerili v Woodyja Allena. Vendar sprva zelo sramežljivo, da je že izgledalo, kot da bo tudi to neurje prevetril. Toda val #metoo škandalov je bil preprosto premočan. Novinarji so neprenehoma postavljali vprašanja zvezdnikom, ki so se odločili igrati v njegovih filmih, kaj si mislijo o njegovih škandalih. Seveda so se najbolj osredotočili na igralke, ki so se morale opravičiti za sodelovanje z njim.

Zdi se, da je neprestana medijska pozornost le dosegla manjši preboj– namreč njegov naslednji film morda ne bo doživel predvajanja v kinu. Kar je objektivno gledano uspeh. Namreč zvezda Allena se noče in noče zatemniti. Njegova podpornica Kate Winslet, redna igralka v njegovih filmih, je še pred nekaj tedni zvesto naznanjala njegovo genialnost in nezamenljivost v vsakem intervjuju, ki je bil na voljo. Allen ima še vedno podporo svojih žanrskih kolegov (potrebno je poudariti, da se največji branilci tovrstnih zločincev največkrat sami izkažejo za predatorje – Harvey Weinstein je branil tako Allena kot Romana Polanskega).

Usoda Allena je še na preizkusu – ali s(m)o njegovi nasprotniki uspeli, bo pokazal sprejem njegovih prihodnjih filmov. Vsekakor pa gre za zelo žalostno zgodbo, ki odraža izjemen neposluh za žrtve – kljub njihovim javnim izpovedim. Dylan Farrow se je morala za javnost razgaliti večkrat in težko bi bilo ne občudovati pogum mlade ženske, ki se je zavestno spustila v boj z mlini na veter. Upam, da kampanja #metoo pusti trajne posledice, saj si takih zgodb ne želimo več.

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na Facebooku kot Mlada feministka in na Facebook strani Mlade feministke, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s