Best friends forever

Okej, bila sem na oddihu od pisanja in bilo je super. Pomlad in poletje sem preživela v oblakih in metuljčkih, popolnoma samozaverovana. Toda čeprav je bilo to zelo izpopolnjujoče, barvito in dihvzemajoče, ni moglo trajati večno. Čisto drobna misel mi je kljuvala v možganih in me priganjala k pisanju. Tako sem, po dolžnosti, spet nazaj.

In to s temo, ki je blizu vsem. V bistvu je tako zelo splošna, da se temu zapisu iz strah izogibam že tedne, ker ne vem, kje začeti. Prijateljstva so fascinantna. Zdi se, da o njih vemo že vse, pa me kljub temu vedno znova kaj preseneti. Kar je seveda smiselno, saj odnose ustvarjamo ljudje in pri tem znamo biti zelo kreativni.

Nekako sem želela pisati o svojih prijateljstvih, ampak neposredno opisovanje bi se zdelo tako vzvišeno in po-ramenih-trepljajoče. Imela sem srečo. Zame so prijatelji tisti, ki so boljši ljudje od tebe in po katerih se želiš zgledovati, pa ne glede tega, kaj imajo, temveč kdo so.

Na žalost ideja prijateljstva v sodobni popkulturi, predvsem v filmih in knjigah, prepogosto obstaja le kot stranski motiv in ne glavna tema dela. Prijatelji so  tako enoplastni, vzvodi, ki vodijo do glavne romance, skriti ljubosumneži ali pa le kulise. Seveda obstajajo izjeme tudi pri tem pravilu, a vendar – prijateljstva si zaslužijo boljšo obravnavo.

Hkrati ta obravnava ne sme biti romantična verzija prijateljstva, t.i. BFF v idealizirani verziji. Vsi si želimo BFF, naše najboljše prijateljice, ki je vedno na naši strani in nas pozna bolje kot kdorkoli. Nihče pa ne omenja, da tako prijateljstvo nujno zahteva, da si res stojita ob strani tudi v slabem in da gre za obojestranski odnos, ki ga je potrebno skrbno vzdrževati. Da, lahko prispeš do ravni BFF, toda prej moraš še skozi vse pasti odraščanja, osebne izzive in morda celo tragedije – svoje ali od BFF. Tako kot pravijo za mišice: »No pain, no gain.«

Ob tej najbolj znani in zaželeni obstajajo tudi druge oblike prijateljstev; nekatere interesne, druge vezane na starostno obdobje, tretje, ki mirno veslajo nekje med znanci in prijatelji, pa si tega ne upamo poimenovati. Nekateri so na pravem mestu ob pravem času, nato pa odplujete vsak v svojo smer življenja – in tudi to je čisto prav.

V razmislek in žvečenje vam pošiljam dva krasna eseja, oba del Lenny Letter. Če jih preberete skupaj, podajata dva čisto različna pola prijateljstev, ki pa krasno ponazarjata bogatost človeških razmerij. Sama sem se našla v obeh in upam, da kateri pomagata.

On the Power of Lifelong Friendship

Why I’m Saying Goodbye to Toxic Friendships

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na Facebooku kot Mlada feministka in na Facebook strani Mlade feministke, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s