O komplimentih

Ne vem, po komu sem podedovala željo po všečnosti. Morda kdo misli, da gre za univerzalno lastnost, ker si globoko v podzavesti vsi želimo biti sprejeti. Morda. Sama poznam le svojo obliko te bolezni. Večinoma mi zapre usta in ostanem tiho, čeprav sem ravnokar prejela grobo žalitev ali nezasluženo pripombo. Na srečo ni več tako hudo kot včasih, saj sem z leti le pridobila nekaj odporne kože in replik, hitrejših od petih sekund.

Verjamem, da nisem edina s tem problemom. Natančneje, gotovo so ciljna skupina tega problema mlade ženske, dekleta in deklice. Poleg naravne sramežljivosti, ki muči nekatere, smo bile podvržene še vzorcu vzgoje, ki nas je učil, da smo lepše, kadar smo tiho. Bolj zaželjene, kadar smo ustrežljive. Bolj cenjene, kadar smo tapeta na steni. Ne le vzgoja, patriarhalna nagnjenost k podreditvi žensk žene k temu, da se v javni komunikaciji lahko znajdemo zapostavljene.

Tako postanemo tihi objekt poželenja, pobarvano platno, ki obstaja le za užitek moških pogledov. In ko hodimo po ulici, nismo dejanske osebe, ki se jim mudi v službo, na predavanja, v trgovino po lonček sladoleda in eno pivo – ne, me smo usojeno bitje, ki je ravno v tistem trenutku bilo postavljeno nekemu moškemu na pot,  da nam lahko podari nekaj sekund svojega življenja in nas počasti s komplimentom.

Zveni neškodljivo. Kaj pa lahko hudega prinesejo komplimenti? Mar niso ustvarjeni zato, da nam ženskam polaskajo, saj se tako zaradi njih bolje počutimo. Več vredne, lepše, boljše. Žal imajo tudi komplimenti podzemni tok, ki ni nič kaj hvale vreden. Največkrat jih podeljujejo moški ženskam (in v tem okviru je zapisan tudi ta zapis) in največkrat se nanašajo na zunanji videz.

Razmišljanje, da ženske potrebujejo moške komplimente, ker tako pridobivajo samozavest, predpostavlja, da ženske nimajo dovolj samozavesti. Tako naj bi bile odvisne od uličnih princev na belih konjih, ki jih z nekaj banalnimi besedami rešujejo in brezplačno nadomeščajo pomoč, ki jo Savina Atai krepko zaračuna. Srečnice.

*****

Saj ne, da je s samo idejo komplimentov kaj narobe. Toda ker so a priori postavljeni v okvir naše družbe in odnosov, kot so, je potrebno biti previden pri tem, kako so oblikovani in kakšen je njihov resničen pomen. Njihovo napačno uporabo je spretno razkrila aktivistka Feminista Jones z eksperimentom. Na komplimente je namreč začela odgovarjati zelo na kratko in samozavestno samo s »hvala.« S tem je sprožila drastičen odziv moških, ki so njen odgovor označili za samovšečnost in jo posledično poskušali poniževati.

Resnični namen teh komplimentov ni bila dobronamerna hvala, temveč kratkomalo tehnika osvajanja, ki v zameno za lepe besede pričakuje nazaj enako ali še kaj več. S tem moški ne kažejo poznavanja žensk, temveč le naučene vzorce obnašanja, ki naj bi jim po patriarhalnih vzorcih prinesli želene rezultate – ženska je v tem primeru v podrejenem položaju, ker se v zameno za darilo komplimenta čuti dolžna odzvati. Hkrati mora biti pri tem ponižna in skromna, saj se svojega zunanjega videza (fizične všečnosti družbi) ne sme zavedati, temveč mora to sramežljivo sprejeti le zavoljo komplimenta moškega.

Po tej pridigi proti komplimentom jih nikakor ne želim prepovedati. Glavno sporočilo je le opozorilo, da niso zaželjeni, v kolikor gre za naučene patriarhalne vzorce obnašanja in ne preprosto izražanje želje po občudovanju nečesa, kar nam je všeč, brez vzajemnih pričakovanj. Ženskam pa bi pri odzivih priželela, da postavijo sebe pred željo po všečnosti.

p.s.: Hvala @AnaOstricki za temo!

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na Facebooku kot Mlada feministka in na Facebook strani Mlade feministke, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s