V želji po varčevanju kratenje pravic žensk

Nič me ne bi moglo v petkovem jutru bolj zbuditi kot novica, da namerava ZZZS uvesti plačilo za hormonsko kontracepcijo. Ta ukrep bo drastično spremenil raven zdravstvenega varstva žensk v Sloveniji, čeprav ga prodajajo kot manjšo spremembo zdravstvene politike. Povrh vsega ga branijo z nesmiselnimi argumenti.

Zakaj bi ženske morale nositi breme varčevanja?

ZZZS kot glavni razlog za uvedbo plačila navaja varčevanje, kljub temu, da »z njim obujajo kontroverzno idejo, ki so jo ob ostrem nasprotovanju dela civilne družbe in stroke pred leti že pospravili v predale.« Mar je potrebno poudariti, kako narobe je posegati po ukrepih, ki sta jim že v preteklosti nasprotovali tako civilna družba kot stroka? Kaj se je medtem bistvenega spremenilo? Zakaj je varčevanje tako nujno, da ga je potrebno preložiti izključno na ramena žensk? Povrh vsega tistih žensk, ki že aktivno prispevajo k družbi in plačujejo davke ali pa to še bodo.

Argument cene

Zagovor, da bi šlo za nizko ceno ene škatlice tablet, ni zadosten. Brezplačna kontracepcija je osnovna storitev zdravstva, ki jo mora nuditi osnovno zdravstveno zavarovanje.

Takoj, ko ji pripišemo ceno, prestopimo iz socialne sfere na tržni pristop k zdravstvu. Ali bo ženska zanosila ali ne, ne sme biti odvisno od trenutne volje trga in dobrodelnosti farmacevtske industrije. Zagotovila vodje oddelka za zdravila v ZZZS Jurija Fürsta, da je »farmacevtski industriji  po njegovem jasno, da ji bo promet padel, če se ne prilagodi. Črn scenarij se pri zniževanju cen zdravil zato nikoli ne zgodi«, izzvenijo v prazno in le kot kratkoročna zagotovila. Kaj pa na dolgi rok? Kdaj se bo to varčevanje končalo? Še vedno trajajo varčevalni ukrepi toliko let po krizi. Kje so zagotovila farmacevtske industrije za desetletje vnaprej?

Nimam nikakršnega zaupanja v farmacevtsko industrijo. Njim se ne gre za blagostanje žensk, njim se gre za dobiček. O uvajanju plačljive kontracepcije pred leti Fürst tudi pravi: »Bili smo naivni, ko smo želeli začeti ravno pri kontracepciji. A v zadnjih letih smo z uvajanjem terapevtskih skupin pri drugih zdravilih dobili veliko izkušenj.« Spremenilo se torej ni nič, želijo le reciklirati ukrepe, ki enkrat niso uspeli. Edina spremenljiva komponenta je čas, ki očitno dela proti ženskam.

Kuponi za tabletke

Bomo imeli tabletke na bone? Z uvajanjem zastonj tabletk za socialno ogrožene klasificiramo ljudi v elite. Ti zmoreš plačati za tabletke, ona ne. Bodo najstnice hodile po potrdila na socialno, ker si ne morejo privoščiti tabletk? Dnevnik sicer pravi, da bo plačljivost odvisna od presoje zdravnika – torej povsem arbitrarno. Tako socialno ogrožene silimo v ponižnost, naj prosijo za brezplačno kontracepcijo. Vsem ženskam pa otežujemo dostop do osnovne zdravstvene storitve, ki jim omogoča obdržati nadzor nad svojim življenjem – v nekaterih primerih zdravjem.

Dnevnik izpostavlja: »Meja, od katere bi morale pacientke za zdravilo doplačevati, bi bila odvisna od prednosti posameznega zdravila. Glede na tokratni predlog bi po vzoru terapevtskih skupin, ki že veljajo pri drugih zdravilih, določili izhodišče: zdravila z najugodnejšim razmerjem med stroški in učinki.« To arbitrarno določanje, katero zdravilo je potrebno doplačati in katero ne, neizogibno vodi v plačljivost boljših in primernejših zdravil. Dejstvo.

Ali moram poudariti, da bo to vplivalo tudi na moške? Sicer posredno, pa vendar. V primeru nezaželene nosečnosti bo lahko udeležen kot oče. Zastonj tabletke so boljša alternativa plačljivim kondomom. V primeru plačljivosti bo par moral nositi finančne posledice, če si ne bo želel otroka. Vseeno bodo glavno breme prekomerno nosile ženske.

Vojna proti ženskam

Podobno kot v večini evropskih držav je tudi v Sloveniji trenutno hormonska kontracepcija najpogosteje uporabljena kontracepcijska metoda, so pred časom pojasnili v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Število neželenih nosečnosti, ki privedejo do splava, se v zadnjem desetletju še naprej zmanjšuje. Po zadnjih podatkih za leto 2014 je bilo v Sloveniji 4060 dovoljenih splavov, skoraj 1800 manj kot leta 2005. Povezava med splavi in (do)plačevanjem za kontracepcijo pa ni povsem nedvoumna.

Z drugimi besedami, videli smo priložnost za zaslužek in smo jo pograbili. Ne glede na to, da brezplačna kontracepcija očitno dokazano deluje (kolikor razumem, je bila kot taka uvedena leta 2007). Študije kažejo, da že manjša plačila zmanjšujejo uporabo zdravila.

vox-states
Zemljevid držav glede na njihov odnos do kontracepcije (z napačno označeno Slovenijo – ali napovedjo prihodnosti po Vidovitem Milanu) vir

Tej državi ni mar za ženske. Ne zares in ne dovolj. Ne, kadar pride do sprejemanja odločitev. V debati o davku na tampone. V debati o umetni oploditvi samskih žensk. V debati o nasilju nad ženskami. Ko pride do posilstev, zalezovanja, prostitucije, nadlegovanja. In ko pride do osnovnih temeljev zdravstva, kot je hormonska kontracepcija, potrebna tako za preprečevanje neželenih nosečnosti kot tudi za druge zdravstvene probleme. In ki podpira enakost spolov, kar predpisuje naša ustava.

Večino naprednih dosežkov glede na spol smo podedovali iz Jugoslavije: volilno pravico, pravico do splava, brezplačno zdravstvo. Slovenija se za ženske ne trudi dovolj. Na papirju idila in zaveze, v praksi brezbrižnost. S sprejetjem (delno?) plačljive kontracepcije bo to le še bolj dokazala.

UPDATE

Zaradi izraženih pomislekov in protestov javnosti in strokovnjakov ZZZS razpravo nadaljuje.

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

3 thoughts on “V želji po varčevanju kratenje pravic žensk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s