Definicija feminizma – končno. No….

Temu zapisu sem se izogibala najdlje, kar sem se mogla. Načrtovan je bil namreč pred tremi tedni, da zaključi serijo Definicija feminizma. Ne maram pisanja tega zapisa, še v tem trenutku, ko tipkam te besede. To pa zato, ker je definirati feminizem kar težko početje, z vidika mojega kavčkomentatorstva morda celo arogantno – ker, kdo pa si domišljam, da sem? Veliko lažje je zaznati napake v že vzpostavljenih različicah.

Preden se lotim vsebinske razlage, morda še opozorilo: Z zapisanim se kdo ne bo strinjal. Gre pa izključno moje mnenje, ki ne nosi nikakršnega posebnega statusa. Povedati hočem, da lahko napišem, kar želim. Prosim, ne prenašaj mojega mnenja na ramena feminizma.

Ko sem raziskovala definicijo feminizma v angleškem jeziku, sem v pop kulturi našla verzijo, ki jo je popularizirala Beyonce, formulirala pa Chimamanda Ngozi Adichie, ki pravi, da je feministka »oseba, ki verjame v družbeno, ekonomsko in politično enakost spolov.« Vsebinsko je definicija zelo družbeno sprejemljiva in napredna. Emma Watson bi jo lahko uporabila v kampanji #HeforShe brez dvignjenih obrvi. Lep detajl je izhajanje iz osebe in ne gibanja, kar doda človeški pridih. Hkrati so spoli v angleščini množina in tako dihotomija ženska-moški ni njen fokus. Spola nista samo dva.

definicija

 

Kar pa bi resnično želela kot prioriteto v definiciji, pod katero bi se lahko podpisala, je fokus na pravice žensk, kot sem že napisala, predvsem v tej smeri:

 

Še vedno sicer vsebuje omembo enakosti spolov – torej, primerjanje z moškim spolom kot podlago za feminizem, kar pa je le eden izmed ciljev feminizma ali primerjava, na katero se lahko naslonimo, ko ugotavljamo, kakšen je položaj žensk. Saj vem, to je tista točka, na kateri lahko privabiš moški spol v feminizem in argument, s katerim bi se moral vsak strinjati. Zame je feminizem več kot le želja po doseganju enakosti spolov. Toda bog ne daj, da bi iz česarkoli izključili moški spol, to pa res ne gre.

Da bi prikazala široko paleto vprašanj, s katerimi se ukvarja feminizem, pripenjam dva komentarja, ki sta bila objavljena na nekem spletnem forumu, ko je še ena zvezdnica izjavila, da ni feministka (mislim, da je šlo za Sarah Jessico Parker).

definicija

definicija 2

Zopet se ponavljam, toda enakost ne sme pomeniti enake obravnave za vse. Enaka obravnava pomeni, da si že na začetku prikrajšan v primerjavi z nekom drugim, saj imata v današnjem svetu različne fizične, psihične in materialne lastnosti. Ne bom si izmišljevala znakov za enakost spolov, izraz je lahko ustrezen, toda ponovno, le z zavedanjem širine problematike, ki jo obravnava feminizem.

equality equity

Dodala bi še, da nisem prepričana o izrazu equity in njegovem pomenu, zato ga ne zagovarjam, je pa dobra ilustracija situacije.

Torej, kaj je feminizem? Feminizem je družbeno gibanje, ki se bori za ženske pravice, kar ima hkrati učinek zagovarjanja enakih možnosti za vse, ne glede na spol ali izvor in z upoštevanjem njihove raznolikosti.

No, pa je mimo.

Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

3 thoughts on “Definicija feminizma – končno. No….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s