Definicija feminizma ali nekaj podobnega – prvič

Odkar je feminizem postal trend in butnil v središče družabnega dogajanja tako, da je vse superzvezdnice moderno spraševati, ali so feministke, se je hkrati razkril očiten problem, ki ga ima – problem definicije. Kljub nekaj visokoletečim opisom, ki so našli dom na motivacijskih slikicah, preposlanih in deljenih na družabnih omrežjih, enotne definicije očitno ni. In še tisto definicijo, ki je, si vsak razlaga po svoje. Ali pa v prazna mesta samoljubno vstavi pojavo brkate lezbične hipsterke, ki s svojimi moškomrznimi potmi natresa strah v hlače vseh ‘pravih dedcev’. Resnično, pozabavajte se s hastagom #HowToSpotAFeminist.

Zato sem si rekla, pa poglejmo, kako je z definicijo v Sloveniji. Tata mata naše književnosti SSKJ pravi takole:

»feminízem  -zma m (ȋ) 1. v meščanski družbi gibanje žensk za enakopravnost z moškimi: pospeševanje feminizma 2. pojavljanje ženskih značilnosti, lastnosti pri moškem: feminizem pri evnuhih«  (SSKJ 2016).

Pa dajmo tole razčleniti. Navsezadnje imajo besede močan pomen, to nas uči teorija družbenega konstruktivizma. In kaj lahko med vrsticami razberemo iz slovenske verzije? Najprej oznaka v meščanski družbi. Ali to pomeni, da feminizem obstaja le v mestih? Da magično začne delovati, ko se pripelješ mimo table Ljubljana znotraj avtocestnega obroča? So predmestja še meščanska? Ni kaj, kup vprašanj. Na žalost pojasnila v elektronski verziji ni. Lahko bi šla preverit v tiskani izvod zadnje izdaje – doma le-te seveda nimam, saj nisem iz meščanske družbe.

Dalje. Gibanje žensk za enakopravnost z moškimi. Najprej – enakopravnost. O izbiri prave besede med enakopravnostjo/enakostjo/enakovrednostjo je prispevke objavljala že Metina lista. Dr. Gregor Majdič je ovrgel idejo o enakosti z biološkega vidika takole:

»Vsi se torej strinjamo, da moški in ženske nismo enaki in, tukaj moram takoj poudariti, da različnost absolutno ne pomeni, da je en spol v celoti ali samo v neki lastnosti, ki je različna med spoloma, boljši ali slabši. Tako moški kot ženske smo enako dobri, enakovredni, smo pa različni, a tega se v zadnjih letih in desetletjih pogosto ne zavedamo dovolj, ko smo ob želji po večji enakopravnosti spolov začeli enačiti enakost, enakovrednost in enakopravnost.«

Metina lista se je v prispevku opredelila za enakost spolov (kar mimogrede  podpira tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti):

 »Enakost spolov. Zakaj? Ker le načelo enakosti spolov sočasno združuje A) pravni vidik enakosti – tj. enakopravnost spolov oziroma enake pravice in obveznosti za vse ne glede na spol (npr. 14. člen Ustave) – in B) družbeni vidik enakosti – tj. enake možnosti za vse ne glede na spol (npr. politika spolnih kvot za zagotavljanje enake participacije žensk in moških v procesih političnega odločanja; politika očetovskega dopusta za omogočanje enake vključenosti žensk in moških v vzgojo otrok ipd.).«

Medtem bi lahko rekli, da tretja možnost – enakovrednost t. j. »enakost drugemu po vrednosti« (SSKJ 2016)­­ –  nakazuje na enega izmed ciljev, ki ga feminizem skuša doseči, torej enakost v moralnem smislu. Če zaključimo, da enakost združuje vse te vidike in hkrati ne pomeni istosti, potemtakem je definicija SSKJ napačno postavljena. Gibanje žensk za enakost z moškimi je pravilnejša (a še vedno zelo skopa) definicija.

Kot je morda že postalo očitno, definicije v SSKJ ne maram, tudi zaradi mojih malih osebnih frustracij, kot je postavljanje ženske v položaj vis-a-vis moškega. Se ne moremo vsaj pri tej stvari popolnoma osredotočati na žensko in ne zopet siliti v primerjavo med spoloma, ki je na žalost de facto v prid moškemu spolu? To lahko izrazimo na milijon boljših načinov.

feminism

In posladek za na konec je drugi pomen feminizma, ki omenja evnuhe (ali kako biti seksističen in hkrati še malce ksenofoben, lekcija 1). Gre za pojavljanje ženskih značilnosti, lastnosti pri moškem. Saj vsi vemo, kako problematično in zastarelo je, da temu pravimo feminizem?

Pomanjkljivostim definicij, ki sploh obstajajo, se očitno pridružuje skoraj neobstoječa doslednost pri uporabi besed, ključnih za razumevanje feminizma. Večja obveščenost o dejanskem pomenu in vseh vidikih bi zmanjšala nesporazume in mite, ki še vedno krožijo.

V tej objavi sem se zaradi zgornje definicije bolj kot s tem, kaj feminizem je, ukvarjala s tem, kaj ni. Naslednjič pride na vrsto še ena slovenska definicija feminizma.

Popravek 15. 7. 2016. Glede na članek v Delu so pogledi Dr. Gregorja Majdiča na razlikovanje med spoloma v biološkem smislu vsekakor postavljeni pod vprašaj, saj se razkriva njegova pristranskost.

 Za vprašanja, komentarje, zgodbe ali pogovor sem dosegljiva na Tviterju pod @mladafeministka, na spletno pošto na naslov mladafeministka@gmail.com in spodaj.

Advertisements

2 thoughts on “Definicija feminizma ali nekaj podobnega – prvič

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s